top of page
Search
  • Writer's pictureŠevala Kurspahić

Imate probleme sa probavom, nesanicom? Ovo je rješenje za vaše probleme!


foto: Aida Slamnik

Čaj od anisa za probavu je stoljećima poznata biljka po ljekovitim svojstvima. Podjednako se koristi u medicinske i kulinarske svrhe, ali i kao dodatak mnogim pićima.

Anis posjeduje i veoma ljekovito eterično ulje. Ovaj začin otklanja nesanicu, čisti organizam od parazita, podstiče laktaciju.

Njegova ljekovitost je poznata još iz egipastskog vremena. U narodnoj medicini se najviše koristi kao lijek za smirenje.


Biljka anis

Anis ( Pimpinella anisum ) je biljka poznata po svojim aromatičnim i ljekovitim svojstvima. Prvi put se na ime ove lekovite biljke nailazi u Evanđelju. Koriste se još imena poput anason, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar, slatki kumin.

Ova jednogodišnja zeljasta biljka može da naraste i do 1 m u visinu. Prilično je raspostranjena u planinskim područjima. Cvjeta tokom jula mjeseca, bijelim cvjetovima.

Od biljke je jedino ljekovito sjeme koje se skuplja po suhom vremenu. Obično je dugačko oko 3 – 4 mm, duguljasto ili blago zakrivljeno. Sjeme anisa je braon boje i ima pruge po površini. Veoma je aromatično i slatkasto, a specifičan miris dolazi od aromatičnog ulja, atenola, koji se nalazi u njima.

Biljka anis se zbog slatkog ukusa najviše koristi u kolačima, kompotima, marmeladi. Služi kao dodatak pa se dodaje na kraju kuhanja. Čaj od anisa za nadutost se pokazao dobar kod problema sa varenjem.


Benefiti biljke anis na zdravlje


Liječi nesanicu

Čaj od anisa pomaže kod poremećaja spavanja. Preporuka je da se koristi nakon večere ili neposredno prije nego što odete u krevet. Prilikom pripreme napitka obratite pažnju da čaj ne prekuhate. U tom slučaju esencijalno ulje anisa isparava i mijenja se ukus. Takođe se gubi i kvalitet čaja. U prohlađeni čaj možete dodati med.


Pomaže kod problema sa kožom

Ulje anisa pomaže kod raznih kožnih oboljenja. Poznato je da se koristi za liječenje akni i u tom slučaju se nanosi lokalno. Iako je ovo ulje ljekovito, ipak se ne treba koristiti samo jer je prejako. Potrebno je razblažiti ga losionom za lice i tako ga nanijeti na kožu.


Ublažava respiratorne probleme

Sjeme anisa služi kao lijek koji pomaže kod izbacivanja sluzi iz grla. Ova biljka je također efikasna u liječenju astme. Često je i sastav mnogih lijekova koji se koriste za izbacivanje šlajma. Pomaže i kod drugih respiratornih problema : bronhitisa, sinusitisa, ali i kod gripa i upale pluća.


Oralna higijena

Jedna od karakteristika anisa je što pomaže u održavanju vašeg oralnog zdravlja. Posjeduje antimikrobna i antibakterijska svojstva koja pomažu u eliminisanju neprijatnog mirisa.


Reguliše menstruacije

Anis pomaže kod reguliasanja menstrualnog ciklusa i održava reproduktivne organe zdravim. Ukoliko dolazi do kašnjenja menstruacije zbog stresa, konzumirati svakodnevno čaj od anisa za nadutost. Reguliše grčeve koji nastaju usled mesečnog ciklusa.


Olakšava bolove

Ulje anisa prirodno ima sposobnost da ublaži bolove. Uspješno pomaže osobama koje imaju problema sa reumom, artritisom i bolom u zglobovima.

Ovaj ljekoviti začin se pokazao jako dobar kod detoksikacije organizma. Isto tako poboljšava cirkulaciju krvi.

Antispazmodične osobine ove biljke pomažu kod olakšavanja bolova unutar mišića, kao i bolova izazvanih grčevima.


Povećava laktaciju

Koristi se kod majki koje doje kako bi se poboljšala laktacija. Zvijezda anis sadrži sastojke koji imaju estrogenske efekte i utiču na poboljšanu laktaciju. Zbog tih efekata, anis se upotrebljava i kod poboljšanja libida. Pomaže ženama koje imaju izražene PMS tegobe.


Kako se priprema čaj od anisa

Za pripremu ovog čaja vam je potrebna jedna kafena kašika sjemenki anisa i voda.

Stavite 2 dcl vode da prokuha a zatim prelijte preko sjemena biljke. Poklopite i ostavite oko 15 minuta neka odstoji. Napitak procijedite i zasladite po želji.

Čaj od anisa za nadutost  konzumirati  tri puta dnevno i to poslije glavnih obroka.


Anis napitak za olakšavanje upornog kašlja

Stavite šolju vodu na vatru i u nju dodajte 1 kašiku sjemenki ovog ljekovitog začina. Ostavite neka kuha oko deset minuta pa sklonite sa vatre. Kad se prohladi procijedite i zasladite prirodnim zaslađivačima.

Napitak konzimirajte poslije jela.


Čaj za regulaciju stolice

Za pripremu ovog čaja biće vam potrebna mješavina biljaka :

20 grama anisa, suhe šljive, malo kore krušine.

Od ove mješavine odvojite 2 supene kašike i prelijte sa 3 dl prokuhane vode. Poklopite tanjirićem i neka stoji oko 3 sata. Nakon toga procijedite i konzumirajte.

Napitak je veoma djelotvoran kod zatvora.


Čaj od anisa za nadimanje

Za rješavanje ovog problema, potrebna vam je smjesa sljedećih biljaka:

20 grama anisa, malo morača, kima,majčine dušice.

Pomiješajte biljke u staklenu posudu i odvojite 3 velike supene kašike a zatim prelijte sa 0,5l proključale vode.

Potrebno je ostaviti čaj od anisa za nadutost  da odstoji oko 3 h i nakon čega je spreman za upotrebu. Pije se tri puta u toku dana nakon svakog obroka.


Kako se čuva anis?

Suhi anis kao i onaj u prahu dostupni su tokom čitave godine. Čuvaju se na hladnom mestu i u hermetički zatvorenim posudama.

Jednom kad odvojite anis za upotrebu, možete ga koristiti oko 3 – 4 mjeseca. Nakon toga, on gubi ukus jer iz njega ispare eterična ulja. Svježe sjemenke imaju svijetlo – zelenu boju pa suhe sivo – braon boju. Izbjegavajte one koje su puknute, nemaju navedenu boju i one koje su stare. Takvo sjeme nije dobro jer nema više eteričnih ulja u sebi i promijenilo je ukus.

Anis u prahu upotrebljavajte što je ranije moguće jer vrlo brzo izgubi ukus. Zvjezdasti anis, ima mnogo duži rok trajanja. Njega, također, treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom mestu. Čaj od anisa za nadutost možete praviti od obje vrste začina.


Mjere predostrožnosti kod upotrebe anisa

Trudnice ne bi trebalo da koriste ovaj začin. Dojilje bi prije svake upotrebe ipak trebalo da se konsultuju sa ljekarom.

Redovna upotreba ovog začina može dovesti do zadržavanja vode i soli u organizmu pa samim tim i dobijanja na težini.

Dužom upotrebom se može razviti reakcija na ovu biljku.


Svoj čudotvorni ljekoviti začin pronađite u Butiku zdrave hrane Zelenara.


www.butikzdravehrane.ba


60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page